"Ağ çörək zərərli məhsul olmasa da, artıq çəki almağa kömək edir".
Publika.az xəbər verir ki, bunu "SM-Clinic"in endokrinoloqu, qidalanma üzrə mütəxəssisi, tibb elmləri namizədi Oksana Mixaleva "Gazeta" müsahibəsində deyib.
O qeyd edib ki, piylənmə, istənilən növ şəkərli diabet və qlütenə qarşı dözümsüzlüyü olan insanlar istisna olmaqla, bu məhsula hər kəsin pəhrizində icazə verilir.
O qeyd edib ki, ağ çörək yüksək dərəcəli undan hazırlanır. Bu un qabıqdan və endospermdən təmizlənmiş taxıllardan hazırlanır. Bu, əsasən nişasta və buğda zülallarını ehtiva edən taxılın ağ daxili hissəsini tərk edir. Buna görə də bişdikdə çörək ağ olur, tərkibində çoxlu qlüten, nişasta və asan həzm olunan karbohidratlar var, həmçinin müəyyən miqdarda protein ehtiva edir.
“Vitaminlər əsasən taxıl qabığında və endospermdə olduğu üçün belə çörəkdə qida, vitamin və minerallar çox zəifdir. Və içərisində xüsusilə az lif var.
Ağ çörəyin tərkibində az miqdarda lif və çoxlu asanlıqla həzm olunan karbohidratlar və nişasta olduğundan, istehlak edildikdə qanda şəkərin və insulinin səviyyəsi daha sürətli və güclü şəkildə yüksəlir.
Müvafiq olaraq, çəki artımını təşviq edir və əlavə olaraq qlükozanı artırır. Buna görə də, iki kateqoriyaya ağ çörəkdən imtina etmək lazımdır: piylənmə və hər növ diabetli insanlar. Əgər bədən çəkiniz normaldırsa, ancaq kökəlməyə meylli olduğunuzu bilirsinizsə, ağ çörəkdən də imtina edə bilərsiniz.
Ağ çörəyə yalnız çörəyin özü deyil, həm də yüksək dərəcəli undan hazırlanmış bişmiş mallar daxil edilməlidir: çörəklər, peçenye, kekslər və ağ undan hazırlanmış digər məhsullar", - deyə mütəxəssis əlavə edib.
“İlkin 2000-2500 kilokalori qəbulunu nəzərə alsaq, sağlam kişilər gündə 150 qrama qədər ağ çörək qəbul edə bilərlər. Qadınlar üçün ilkin kalori qəbulu adətən 1600-1800 kilokalori təşkil edir, onlar gündə 150 qr ağ çörəyi məhdudlaşdırmalıdırlar. Amma artıq dediyim kimi, əgər kökəlməyə meyl varsa, o zaman bu məhsulu pəhrizdən çıxarmaq daha yaxşıdır”, - endokrinoloq yekunlaşdırıb.
Publika.az xəbər verir ki, bunu "SM-Clinic"in endokrinoloqu, qidalanma üzrə mütəxəssisi, tibb elmləri namizədi Oksana Mixaleva "Gazeta" müsahibəsində deyib.
O qeyd edib ki, piylənmə, istənilən növ şəkərli diabet və qlütenə qarşı dözümsüzlüyü olan insanlar istisna olmaqla, bu məhsula hər kəsin pəhrizində icazə verilir.
O qeyd edib ki, ağ çörək yüksək dərəcəli undan hazırlanır. Bu un qabıqdan və endospermdən təmizlənmiş taxıllardan hazırlanır. Bu, əsasən nişasta və buğda zülallarını ehtiva edən taxılın ağ daxili hissəsini tərk edir. Buna görə də bişdikdə çörək ağ olur, tərkibində çoxlu qlüten, nişasta və asan həzm olunan karbohidratlar var, həmçinin müəyyən miqdarda protein ehtiva edir.
“Vitaminlər əsasən taxıl qabığında və endospermdə olduğu üçün belə çörəkdə qida, vitamin və minerallar çox zəifdir. Və içərisində xüsusilə az lif var.
Ağ çörəyin tərkibində az miqdarda lif və çoxlu asanlıqla həzm olunan karbohidratlar və nişasta olduğundan, istehlak edildikdə qanda şəkərin və insulinin səviyyəsi daha sürətli və güclü şəkildə yüksəlir.
Müvafiq olaraq, çəki artımını təşviq edir və əlavə olaraq qlükozanı artırır. Buna görə də, iki kateqoriyaya ağ çörəkdən imtina etmək lazımdır: piylənmə və hər növ diabetli insanlar. Əgər bədən çəkiniz normaldırsa, ancaq kökəlməyə meylli olduğunuzu bilirsinizsə, ağ çörəkdən də imtina edə bilərsiniz.
Ağ çörəyə yalnız çörəyin özü deyil, həm də yüksək dərəcəli undan hazırlanmış bişmiş mallar daxil edilməlidir: çörəklər, peçenye, kekslər və ağ undan hazırlanmış digər məhsullar", - deyə mütəxəssis əlavə edib.
“İlkin 2000-2500 kilokalori qəbulunu nəzərə alsaq, sağlam kişilər gündə 150 qrama qədər ağ çörək qəbul edə bilərlər. Qadınlar üçün ilkin kalori qəbulu adətən 1600-1800 kilokalori təşkil edir, onlar gündə 150 qr ağ çörəyi məhdudlaşdırmalıdırlar. Amma artıq dediyim kimi, əgər kökəlməyə meyl varsa, o zaman bu məhsulu pəhrizdən çıxarmaq daha yaxşıdır”, - endokrinoloq yekunlaşdırıb.