“İstifadə müddəti bitmiş ərzaq məhsulları yenidən etiketləndikdən sonra piştaxtalara qaytarılır”.
Bu barədə “Sputnik Azərbaycan”a Azad İstehlakçılar Birliyinin (AİB) rəhbəri Eyyub Hüseynov məlumat verib.
Onun sözlərinə görə, Azərbaycanda heyrətamiz vəziyyət yaranıb:
“Vaxtı keçmiş mallar satışdan çıxarılaraq distribyutora verilir, o da malı istehsalçıya qaytarır. Bundan sonra məhsul yeni qablaşdırmaya qoyulur və rəfə qaytarılır”, - deyə ekspert əmin edib.
O bildirib ki, dövlət qurumları bir neçə dəfə oxşar hallar aşkarlayıblar.
“Hər gün onlarla ton qidanın müddəti başa çatır. Bəs onda niyə onlar zibilliklərdə açıq şəkildə məhv edilmir? Ötən il AİB “Azərsun Holdinq”in təşəbbüsü ilə Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin (AQTA) nümayəndələrinin iştirakı ilə keçirilən təxminən 100 tona yaxın saxlama müddəti ötmüş məhsulun zərərsizləşdirilməsi prosedurunda iştirak edib”, - deyə Hüseynov bildirib.
O qeyd edib ki, digər şirkətlər də bundan nümunə götürməlidirlər, lakin təəssüf ki, bu baş vermir.
AİB rəhbərinin fikrincə, xarab olmuş mallar ictimai yerlərdə məhv edilməlidir, ya da Azərbaycanda ərzaq məhsullarının izlənməsi və nəzarəti üçün bir çox ölkələrdə uğurla istifadə olunan xüsusi proqram tətbiq edilməlidir. Proqram müəyyən məhsulların yararlılıq müddətinin hansı mağazalarda bitdiyini izləməyə imkan verir. Üstəlik, bu proqram Azərbaycanın Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin sisteminə inteqrasiya edilməlidir.
Xatırladaq ki, Azərbaycanda hələ də keyfiyyətsiz məhsullardan zəhərləmə halları mövcuddur. AQTA-nın məlumatına görə, 2023-cü ildə qida zəhərlənməsi ilə bağlı 763 şikayət daxil olub, 143 fakt təsdiqini tapıb. Ümumilikdə 1128 nəfər müayinə olunub, onlardan 285 nəfərin qida zəhərlənməsi diaqnozu təsdiqlənib. İki nəfər ölüb.
Bu barədə “Sputnik Azərbaycan”a Azad İstehlakçılar Birliyinin (AİB) rəhbəri Eyyub Hüseynov məlumat verib.
Onun sözlərinə görə, Azərbaycanda heyrətamiz vəziyyət yaranıb:
“Vaxtı keçmiş mallar satışdan çıxarılaraq distribyutora verilir, o da malı istehsalçıya qaytarır. Bundan sonra məhsul yeni qablaşdırmaya qoyulur və rəfə qaytarılır”, - deyə ekspert əmin edib.
O bildirib ki, dövlət qurumları bir neçə dəfə oxşar hallar aşkarlayıblar.
“Hər gün onlarla ton qidanın müddəti başa çatır. Bəs onda niyə onlar zibilliklərdə açıq şəkildə məhv edilmir? Ötən il AİB “Azərsun Holdinq”in təşəbbüsü ilə Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin (AQTA) nümayəndələrinin iştirakı ilə keçirilən təxminən 100 tona yaxın saxlama müddəti ötmüş məhsulun zərərsizləşdirilməsi prosedurunda iştirak edib”, - deyə Hüseynov bildirib.
O qeyd edib ki, digər şirkətlər də bundan nümunə götürməlidirlər, lakin təəssüf ki, bu baş vermir.
AİB rəhbərinin fikrincə, xarab olmuş mallar ictimai yerlərdə məhv edilməlidir, ya da Azərbaycanda ərzaq məhsullarının izlənməsi və nəzarəti üçün bir çox ölkələrdə uğurla istifadə olunan xüsusi proqram tətbiq edilməlidir. Proqram müəyyən məhsulların yararlılıq müddətinin hansı mağazalarda bitdiyini izləməyə imkan verir. Üstəlik, bu proqram Azərbaycanın Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin sisteminə inteqrasiya edilməlidir.
Xatırladaq ki, Azərbaycanda hələ də keyfiyyətsiz məhsullardan zəhərləmə halları mövcuddur. AQTA-nın məlumatına görə, 2023-cü ildə qida zəhərlənməsi ilə bağlı 763 şikayət daxil olub, 143 fakt təsdiqini tapıb. Ümumilikdə 1128 nəfər müayinə olunub, onlardan 285 nəfərin qida zəhərlənməsi diaqnozu təsdiqlənib. İki nəfər ölüb.